Teveel komt het voor dat een groep enthousiastelingen met knowhow de lead nemen bij het invoeren van projectmatig werken. Niet zelden met een tot aan perfectie uitgewerkt handboek en richtlijnen maar teveel “afgedreven” van de praktische werkelijkheid van de mensen die ermee (moeten?) werken. Met teleurstelling aan beide kanten als gevolg. Plus een handboek of protocol met templates als een papieren tijger in de lade van ieders bureau. Hoe voorkom je dit?

Ervaringsdeskundige Jeen de Spa boeit met zijn dynamische en herkenbare verhalen over zijn ervaringen met de invoering van projectmanagement en de overeenkomst met andere “large scale” veranderingen sinds de jaren 90 tot en met dag van vandaag.

Met trends en ontwikkelingen zoals de uitdagingen van agile projecten, agile leadership, de ontwikkelingen van ICT en de invloed daarop en de zin en onzin van professioneel portfoliomanagement: de wijze waarop een bedrijf overzicht en controle houdt om wildgroei van projecten te voorkomen.

Zijn boodschap: het invoeren van een projectmatige manier van werken verlangt bedrijfsbreed een bijpassende mindset. Een die soms op gespannen voet staat met de bestaande cultuur van een bedrijf.

Het basisprincipe ‘Bezint eer gij begint’ bijvoorbeeld wordt in bedrijfsculturen waar professionals de kern van het verdienmodel vormen doorgaans met weinig enthousiasme ontvangen. De aandacht voor het proces staat immers  ver van de inhoudsgedrevenheid en quick wins. Zoiets als een plan van aanpak maken gaat daarnaast ten koste van ‘billable’ uren, je moet samenwerken en draagvlak organiseren (terwijl je er zelf ook wel uitkomt) en het is geen leuk werk;

En zo geldt dat ook voor andere principes. Het succesvol invoeren van projectmanagement vraagt om een veranderkundige aanpak.  Met “spelregels” van John Kotter, Kurt Lewin en Kübler Ross. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden zoals een lunch-keynote voor besturen of een discussiemeeting voor management teams.