Kohlrieser beschrijft in zijn boek Care to Dare (2012) hoe een Secure Base Leader medewerkers beter en gemotiveerder laat presteren maar ook ongekend potentieel aanspreekt. 

Een ‘Secure Base’ is een persoon, plek, doel, object of leidinggevende die een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg biedt (Care). Een secure base is daarnaast een bron van inspiratie en energie om lef te ontwikkelen, maar ook om te exploreren, risico’s te nemen en uitdaging te zoeken (to dare). Denk maar eens terug aan een leidinggevende of organisatie waar je zelf met plezier en uitdaging werkte, beide elementen waren doorgaans aanwezig.

Kohlrieser, zelf psycholoog, ontleent die gedachte aan de gehechtheidstheorie van John Bowlby (1962 – 1982) en Mary Ainsworth. Zijn boodschap: ‘streef als leidinggevende naar een optimale balans tussen Caring en Daring, de uitdagende kant’. Hij vertaalde die inzichten naareen duidelijke visie op leiderschap met concrete richtlijnen en handvatten voor die balans. Lees hier meer over Secure Base Leadership

Jeen de Spa is expert in het invoeren en coachen van organisaties en leidinggevenden die Secure Base Leadership hebben omarmd. Zijn veranderkundige benadering sorteert veel effect in de cultuur van grote internationaal georiënteerde organisaties, maar ook in het MKB. Sinds zijn ontmoeting met Kohlrieser in 2015 is Secure Base Leadership een belangrijke pijler van zijn coach- en trainingsprogramma’s, masterclasses bij TIAS en in zijn advisering bij cultuurvraagstukken. Ook leverde hij een bijdrage aan het boek RESET van Erik Jan Koedijk over zijn ervaringen met Secure Base Leadership. Lees hier het interview.

Secure Base Leadership

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een persoonlijk advies over leiderschapsontwikkeling of de stappen op weg naar een Secure Base Organisatie.