Wat is coaching?

Hoe zet ik mezelf klem? En hoe kan ik mezelf uit die klem bevrijden? Op basis van een vooraf afgesproken doelstelling wordt gewerkt aan de oplossing van deze vraagstukken. Het ontrafelen van de puzzelstukjes en het opnieuw in elkaar zetten van die puzzel is coaching. In maximaal zes gesprekken van een uur fungeert de coach hierbij als klankbord en spiegel, als iemand die luistert en vraagt, confronteert en ondersteunt. De reflectie op je denken en handelen, zorgt voor een veranderde visie op uiteenlopende situaties door een beter inzicht in uw manier van denken, je overtuigingen en je emoties. Deze vernieuwde inzichten helpen je effectiever omgaan met vergelijkbare situaties in de toekomst. Counseling is meer curatief gericht waarbij de nadruk ligt op het doorbreken van terugkerende en/of groeibelemmerende patronen in uw leven.

Wanneer een coach?

We hebben allemaal wel eens te maken met energievretende situaties. Een ruzie met je baas, spanningen met collega’s, teveel werk, organisatieveranderingen, het hoort er allemaal bij en soms verdwijnen de problemen weer als vanzelf. Maar soms keren energievretende situaties en spanningen telkens terug, bijvoorbeeld:

 • Je blijft maar piekeren;
 • Het voelt alsof je opbrandt en je merkt dat je vrije tijd vooral nodig hebt om ‘op te laden’.
 • Een slechte relatie met je naaste collega of leidinggevende;
 • Anderen storen zich vaker aan jou vanwege je frequente ‘ontploffingen’ of juist door je aanhoudende stilzwijgen;
 • Je hebt geen grip meer op je team, de samenwerking is al een tijdje niet zo best;
 • De hoeveelheid werk neemt eerder toe dan af, ondanks je verhoogde inspanning en langere werkdagen.

Kortom, het kan van alles zijn en er is een patroon ontstaan, een vicieuze en vooral vermoeiende cirkel waarvan je jezelf afvraagt hoe je daarin bent beland. Hoe liet je dit gebeuren en kan het ook anders? In deze situaties doe je er goed aan om eens van gedachten te wisselen met een coach. Hij laat je zien hoe je het jezelf vaak moeilijk maakt maar ook hoe je alles in huis hebt om er zelf weer uit te komen! Denk aan thema’s zoals:

 • Burnout;
 • Communicatie en conflicten;
 • Samenwerking;
 • Zijnsoriëntatie en persoonlijk leiderschap;
 • Informeel leiderschap;
 • Business coaching: reflecties en interventies vanuit onze expertise in leidinggeven, veranderkunde, leiderschap, project- en verandermanagement;

Wat bereik ik ermee?

Na afloop van de coachgesprekken weet je wat jouw belemmerende opvattingen zijn over bepaalde situaties, mensen, gedrag of thema’s. Ook heb je nieuwe, effectievere gedachten en opvattingen gevormd die je meer innerlijke rust, energie en kracht geven.


Waarom coachgesprekken bij De Spa?
 

Je wilt de zekerheid van een coachingtraject met een voor u geslaagde en voorspelbare uitkomst: een zinvolle en duurzame verandering. Ter zake kundige coaches op uiteenlopende gebieden zijn dan een vereiste. Bij ons ben je daarvan verzekerd door:

1. Brede expertise

Extensieve scholing en ervaring in een groot netwerk aan coaches en therapeuten zijn onze pijlers voor uw persoonlijke begeleiding, gedragsmodificatie of therapie. Wij zijn geschoold in Rationeel Emotieve Analyse (RET), Life Orientations (LifO®), Gestalt, NLP, Systemische interventies (familieopstellingen) Transactionele analyse, ontwikkelingspsychologie, psyche-educatie en verlieskunde. Door onze continue bijscholing en periodieke intervisie met beroepsgenoten blijven we onze vakkennis en werkvormen up to date houden om u optimaal van dienst te kunnen blijven als coach.

2. Vlieguren en NOBCO-registratie

Opleiding alleen is niet voldoende, vlieguren zijn noodzakelijk om in het beroep van coach te excelleren. Denkt u maar eens aan een piloot of chirurg, graag zo veel mogelijk ervaring! Sinds de oprichting van onze praktijk voerden wij meer dan 1000 coachgesprekken, teamcoaching en intervisiebijeenkomsten niet meegerekend, van operationeel manager tot executive. ’Gepokt en gemazeld’ dus, door onze fouten, het vallen en opstaan, onze successen en tegenvallers, de mooie resultaten. Voor veel coaches is dat een onbereikbare luxe, zoveel vlieguren, voor ons een dankbare leerschool die u zekerheid geeft van een geslaagd coachtraject.

3. Een rustgevende en veilige plek om te werken

Coaching en counseling gaan gepaard met zelfonthulling. Veiligheid is dan een basisvoorwaarde. Dat gevoel wordt niet alleen bereikt met een aanpak die daar specifiek op is gericht, maar ook door de plek
waar we werken.

Voor coaching, counseling en therapie werken wij samen met Simone de Spa van bureau De Lage Drempel. Zij is geaccrediteerd als Senior Practitioner door NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches en door het Europees Instituut. Dat geeft de zekerheid van een zorgvuldige en professionele aanpak en nazorg. U vindt De Lage Drempel aan de gracht midden in het oude stadscentrum van Amersfoort. Omgeven door een prachtige aangelegde tuin aan de gracht is het een plek om in alle rust de tijd en aandacht te geven aan reflectie en introspectie op weg naar een afgesproken doel. Door de sfeer en uitstraling van onze praktijk voelt u zich snel welkom en dat legt een perfecte basis om met elkaar te werken.

Voel u welkom en neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat zeggen onze relaties?

“De coaching sessies heb ik als intensief en soms confronterend ervaren, maar zeker een grote bijdrage tot zelfontplooiing… als je jezelf durft te stretchen en durft open te stellen. Er is mij een spiegel voorgehouden waardoor ik kanten van mij zelf heb leren zien die ik in het verleden heb ontkent en weggedrukt. Waar ik in het verleden vooral navigeerde op mijn ratio heb ik nu een veel betere balans met mijn emotionele ik. Daarbij merk ik dat de interactie met mijn omgeving minder krampachtig is en minder energie kost. Zonder onze coaching sessies had ik deze stap niet kunnen maken.”

“Ik vond het moeilijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Simone heeft me geholpen door mij inzicht te geven in mijn gedrag en overtuigingen, en, minstens zo belangrijk, ze heeft me ook een aantal praktische middelen aangereikt hoe ik hier mee om kan gaan. Wat ik erg goed van Simone vindt is dat ze goed luistert naar je vraag en de aanpak van de sessies laat afhangen van de vraag.”

“De insteek was voor mij het doorbreken van belemmeringen. We hebben op prettige wijze al mijn puzzelstukjes passend gelegd. Het plaatje dat dat opleverde heeft mij inzicht gegeven in hoe ik ben, waarom ik zo ben en hoe ik wil zijn. Deze coaching was zowel zakelijk als privé één van de meest waardevolle investeringen.”

“Bij de Spa ben ik aan een ontdekkingsreis begonnen naar wie ik ben. Door middel van de sessies bij Jeen en Simone, heb ik veel meer inzicht in mijzelf gekregen. Gevoelens van mij zelf kunnen tonen, me zelf open stellen, en benoemen van emoties was zeer moeilijk. Voor mij een grote drempel, en zeer confronterend. Het gaat gepaard met pijn en verdriet, maar heeft mij heel veel gebracht. Vooral het leren zien van “maskers” bij mijzelf, maakt dat ik nu ook veel breder naar anderen kan kijken. Wat doet mijn gedrag met een ander, en wat is daar mijn reactie op. Het is ontzettend mooi om dit te zien en te begrijpen. Het blijft mij elke dag weer verbazen. Hierdoor ben ik beter in staat om in contact met anderen te blijven. Er is nog zoveel te leren, Jeen en Simone bedankt.”