Secure Base Organizational Culture
9 december 2019
secure base leadership
De Growth mindset van Secure Base Leadership en het einde van beoordelingsgesprekken
19 oktober 2020
Show all

Online Intervisie Tias

Dertien jaar geleden, tijdens een van de associate-etentjes, kondigde toenmalig Baak-directeur Harry Starren het al aan: ‘er komt een moment dat we glimlachend terugkijken op de tijd dat mensen naar een zaaltje kwamen voor een goede training’. Dat was in 2007. 

De teller bij Tias staat nu op 72 aanmeldingen voor mijn online colleges over Veerkracht bij veranderingen op 12 en 19 mei aanstaande. Sowieso maakt Tias een sprong voorwaarts door 150 geplande colleges aan te passen naar een online-variant, en met succes. Ook de reacties op mijn online-intervisie zijn lovend. Afgelopen week bijvoorbeeld in os Tias Fast Forward programma voor Randstad Groep Nederland ronduit positieve geluiden: ‘voor herhaling vatbaar, verrassend, intiem, leerzaam, intens, nu al voorbij?’ 

Starren krijgt gelijk. Niet dat onze fysieke bijeenkomsten volledig verdwijnen, maar blended learning neemt een ongekende vogelvlucht en lijkt, eerder dan we dachten, “het nieuwe normaal” te worden in Leerland. Er zijn wat haken en ogen bij online-intervisie, Hieronder mijn vier tips voor de geïnteresseerde intervisor.

Mijn vier tips voor een geslaagde online-intervisie

Voorlopig zitten we nog even vast aan thuiswerken en online vergaderen. En aan online-intervisie. Ik begeleidde er ruim veertig in het afgelopen jaar op de traditionele manier (en live) maar mijn aanvankelijke scepsis sloeg snel om naar collectieve trots en enthousiasme. Al bij de eerste intervisiegroep proefde ik van de intensiteit van het contact, de focus, scherpte en ieders gedrevenheid er een succes van te maken. Niet te vergeten een goede Zoom-beheerder vanuit Tias van de overigens perfect functionerende app. 

De optelsom hiervan leidde deze week tot intervisies die zich qua leereffect wat mij betreft prima kunnen meten – zelfs beter bleken?- dan de live variant. Wat vooral opviel:

 • Intens contact in een intieme sfeer; 
 • Zeer sterke focus op de vraaginbrenger en op elkaar;
 • Geen afleiding (ook niet voor de divergente denkers onder ons);
 • Share screen en virtual breakouts verrijken de dynamiek en het leereffect
 • Alle bekende intervisiewerkvormen zijn do-able, zelfs het bekende “Respectvol roddelen”

 1. Regel een externe beheerder en een stabiele app 
  De app Zoom (onze voorkeur) is stabiel en heeft veel keuzemogelijkheden. Tias neemt de beheerdersrol uit handen van de intervisor, echt een aanrader mits goede afspraken over het samenspel. 
 2. Bereid je programma voor op papier (en niet in beton)
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Noteer voor jezelf de stappen die je wilt gaan zetten. Check op dynamiek (volgordelijkheid, werkvormen, virtual break outs, pauzemomenten).
 3. Zorg voor afwisseling
  Vergroot je dynamiek door af te wisselen met werkvormen, een “hoe-gaat-het-rondje” , virtual breakouts en tutorials via screenshare.
 4. Plan voldoende pauzes
  Het is al snel too much want, los van de intensiteit en het gebrek aan afleiding, iedereen zit nu de hele dag achter het scherm en dat is vermoeiend. Neem daarom elk uur een pauze van tien minuten naast de afwisseling in werkvormen, dan vliegt de tijd.

We kunnen niet wachten elkaar weer “normaal” live te spreken. Leidt deze periode van social distancing zelfs tot een herwaardering van fysieke nabijheid? Met collega’s in kantoorparken, cubicles en bedrijfskantines. Gaan we de fysieke winkels weer een kans geven, gewoon omdat we ze missen? We gaan het zien. Voorlopig er maar het beste van maken. 

Enkele van mijn klanten organiseren al een online-vrijdagmiddagborrel (zelf drank en hapjes meenemen) en wat dacht je van deze(tip van PinkRoccade Healthcare: een woensdagochtend-online koffie-uurtje, puur voor social talk, dus even geen geen werkpraat. Over wendbaarheid gesproken.

Wil je meer weten over bijvoorbeeld intervisie, juist nu? Neem dan contact met ons op.

Wij verzorgden intervisietrajecten voor MT’s en directieteams van:

 • TIAS School for Business and Society
 • Holland Casino
 • Directie Xerox Unamic HCN Global
 • Xerox Unamic HCN Nederland
 • Management Regionale Ambulance Voorziening
 • Bestuur CROP Registeraccountants en fiscaal adviseurs
 • Mastermate Technische groothandel
 • Directie en MT LAN Handling Technologies